Podnikatelia, umelkyňa, vydavateľ a aktivistky boli našimi hosťami. Aj v apríli sme sa rozprávali s ľuďmi, ktorí si vážia slobodu, dôležité spoločenské hodnoty a tvoria lepšie Slovensko. Z ich talentu ťaží naša spoločnosť vo férovom biznise, technológiách, kultúre či neziskovom priestore.
Zuzana Jánošíková sa už roky pokúša netvoriť žiaden odpad
Ak sa niekto chce vydať na cestu života bez odpadu, mal by si prečítať praktické rady, ktoré zazneli z úst Zuzany Jánošíkovej. V rozhovore Katky Skybovej sa dočítate o tom, kde nakupovať, ako pristupovať k udržateľnosti a tiež ako vnímať trendy v oblasti ekológie.
„Priznám sa, že keď som začínala s témou zero waste, veľmi ma odrádzal ten názov – zero, teda nula. Dospieť k nulovému odpadu som si nevedela predstaviť. Potom som narazila na facebookovú skupinu Journey to zero waste (Cesta k zero waste, pozn. red.) a vtedy mi to zaklaplo.“ – Zuzana Jánošíková
Prečítajte si celý rozhovor so Zuzanou Jánošíkovou.
Juraj Koudela hovorí, že reportáž dokáže ovplyvniť spoločnosť
Na náš knižný trh priniesli svetovú reportážnu literatúru. Tvrdili im, že na Slovensku sa nečíta. To sa však hovorí všade, v každej krajine. Ak ste ešte nezachytili tituly vydavateľstva Absynt, prečítajte si rozhovor Martiny Hatňankovej.
„Slovensko nikdy nemalo kolónie v Afrike, čo znamená, že slovenského čitateľa zaujíma Afrika oveľa menej než anglického alebo belgického. Reportážna literatúra o Sovietskom zväze mala oveľa väčší predaj, pretože téma bola slovenskému čitateľovi blízka.“ – Juraj Koudela
Prečítajte si celý rozhovor s Jurajom Koudelom.
Lucia Rabatinová vedie firmu väčšej zodpovedosti
Na Slovensku existujú skvelé príklady firiem, ktoré to myslia so spoločenskou zodpovednosťou vážne. Jednou z takýchto spoločností je CURADEN. S jej riaditeľkou sa rozprávala Gabka Koščová.
„Okrem osvety v dentálnej hygiene sledujeme veľmi pozorne dianie okolo seba, nielen politické, ale aj náladu v spoločnosti, prístup k ženám, menšinám, komunitám a k životnému prostrediu. Štve nás veľa vecí, no veríme a máme nádej, že zmena musí začať zdola a my samotní k tomu tiež môžeme výrazne prispieť.“ – Lucia Rabatinová
Prečítajte si celý rozhovor s Luciou Rabatinovou.
Dominika Hajdu o prístupe mladých ľudí k demokracii
Rozhovor, ktorý rezonoval naprieč online priestorom a patril medzi najčítanejšie. Dezinformácie a propaganda patria k najdôležitejším témam súčasnosti, a preto sa im venovala aj Martina Hatňanková.
„Problém, ktorý riešime, je komplexný, má potenciál formovať našu spoločnosť a neexistuje naň jednoduché riešenie. Ak by bolo, už by sme ho dávno implementovali a nemali by sme čo robiť.“ – Dominka Hajdu
Prečítajte si celý rozhovor s Dominikou Hajdu.
Peter Holčík to s varením piva myslí naozaj vážne
Aj na Slovensku je aktívna „craft beer“ scéna. Medzi jej predstaviteľov patrí ja pivovar Hellstork a Veroniku Meliškovú veľmi zaujímalo, ako sa darí podnikaniu s pivom.
„Veľké pivovary majú masívne kampane, lebo musia, my nemusíme. Máme vypredaný sklad takmer každý mesiac a to aj bez nejakej reklamy. Snažíme sa propagovať hlavne našimi produktami a nie naučenými obchodnými frázičkami.“ – Peter Holčík
Prečítajte si celý rozhovor s Peťom Holčíkom.
Eva Šugárová o dôležitosti životných rozhodnutí
Aby držala na uzde svoju kreativitu, rozhodla sa nadobro opustiť svet IT. Zuz Mráziková si na svoj najnovší rozhovor pozvala Evu Šugárovú, aby sa porozprávali o neľahkých životných rozhodnutiach.
„Ako umelcovi sa mi prepečie neskutočné množstvo výstredností. Keď sa mi to hodí, mám ružové vlasy. Obliekam si divné šaty a návštevy mám najradšej ráno, tak o siedmej.“ – Eva Šugárová
Prečítajte si celý rozhovor s Evou Šugárovou.
Alie Lengyelová predáva BIO produkty pre psov a mačky
Rozhovor o ľudskej zodpovednosti voči prírode, nehumánnom prístupe k zvieratám, zvýšenej produkcii mäsa a tiež o budúcnosti stravovania psov a mačiek. Lucia Hirko sa rozprávala o témach, ktoré otvárajú nové obzory.
„Odjakživa som nechápala, prečo ľudia dávajú zvyšky od stola svojim chlpáčom. Čo tým presne ľudia chcú dosiahnuť, ak pes dostane zbytky nedojedených zemiakov z nedeľného obeda alebo rezeň, čo človek nezjedol, prípadne varených kostí?“ – Alie Lengyelová
Prečítajte si celý rozhovor s Alie Lengyelovou.
absynt curaden dezinformácie eko followup globsec heroes kreativita profesia slovenske pivo zero waste zodpovednost